Cup cake

Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake Klikni pro zvětšení -
cup cake

Víte co je to cup cake? Přesný překlad by byl - hrníčkový dort.... no spíš dortík. V mém podání určitě, protože já mám ráda miniatury a čím menší, tím lepší. Má doma plech i na klasické cup caky nebo muffiny, ale mnohem raději peču ty menší (3,5 cm), plechy mám hned dva, protože i z malého množství se napeče spousta mrňavých cup caků a moc mě nebaví ty první upečené okamžitě vytáhnout a prohlubně znova namazat a honem do nich dávat další těsto. Raději si všechno připravím předem a tak když vytahuji první upečený plech, mám už další připravený a naplněný. Možná si říkáte, proč musím znova vymazávat ty prohlubně, když tam přece dám papírový košíček? Nedám, zjistila jsem, že to úplně nesnáším, oloupávat ten kus papíru od těsta, někdy to jde líp, jindy s tím utrhnu půl košíčku..... brrrrr..... už nikdy. Ale já si koupila nepřilnavý plech a po vymazání olejem (pro jistotu, možná by to šlo i bez toho), jednoduše zkontroluji upečení kovovou jehlicí na ptáčky a tou samou jehlicí pak píchnu do upečeného košíčku a přesunu ho na talíř. Nikdy se mi žádný z košíčků nepřilepil, všechny jdou velice jednoduše vyjmout nebo vysypat. A teď už konečně k tomu, co jsem to vlastně pekla a jaký je rozdíl mezi cup cake a muffinem, protože vypadají skoro stejně. Zcela jednoduše, obojí je malé, drobné pečivo, které můžete udělat v úplně stejné formičce, obojí můžete udělat v papírovém košíčku, či bez něj, jen se to liší tím, že jedno se zdobí nahoře a to druhé se plní ledasčíms uvnitř, takže:

muffin - upeče se ve formičce v papírovém košíčku nebo bez a je typický tím, že tak, jak se upeče, tak i zůstane, to znamená, bez dalšího zdobení. Všechny různé chutě se nacházejí uvnitř. Takže dovnitř muffinu můžete přidat čokoládu, kokos, ořechy, různé druhy ovoce, ale to je všechno, nemají žádnou polevu nebo krém.

cup cake - jak jsem psala v úvodu, je to vlastně takový malý dortík, takže jako malý dortík musí i vypadat. Většinou je to jednoduché těsto, ale nahoře je ozdobené krémem, polevou, posypem, marcipánovou hmotou, různými figurkami nebo jinými cukrovými ozdobami, zkrátka musí vypadat tak nějak slavnostněji.

Já jsem pekla původně cup cake, ve finále jsem část těsta předělala na muffiny, ale jelikož i ty muffiny jsem nahoře zdobila, tak to asi byly víc cup caky :-) a není to jedno? Hlavně, že to chutnalo. Recept jsem si nevymýšlela, použila jsem ten, který se předváděl v pořadu Kluci v akci. Je jednoduchý, je dobrý a oni ho nazvali Vanilkový cupcake 1-2-3-4, podle počtu hrníčků jednotlivých použitých surovin, je to i lehce zapamatovatelné. Ještě bych se měla zmínit, že jsou velice oblíbené v USA, ale podle počtu stránek na internetu, i čeští kuchtíci už je mají v oblibě.

Suroviny: 1 hrnek másla (230 g), 2 hrnky krupicového cukru (400 g), 3 hrnky hladké mouky (360 g), 4 vejce, 2-3 lžičky prášku do pečiva, 240 ml podmáslí, vanilkový lusk nebo vanilkové esence.
Malinový krém: 400 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce malinového džemu
Postup: Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme cukr a vejce. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a podmáslí, končíme přidáním mouky. Formu na muffiny vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do 2/3 těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. V polovině pečení plech otočíme, abychom měli jistotu, že všechny cupcaky jsou stejně propečené. Pečené cupcaky vyjmeme z formy a necháme prochladnout. Malinový krém si připravíme vyšleháním másla s přesátým moučkovým cukrem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme krémem a zdobíme různými posypy podle příležitosti.

Moje změna:
Protože jsem pekla malé cup caky a po dvou pekáčích jsem zjistila, že stále ještě je co péct, rozhodla jsem se těsto trochu upravit, přidala jsem tam skořici a na drobno nakrájela velké jablko. Po upečení jsem ozdobila lžičkou marmelády a cukrovým sypáním.
Fotky jsou až z mého druhého pečení, tudíž jsem nenafotila malinový krém, který jsem dělala poprvé, ale kakaový. Ale tady je taky změna, nedělala jsem máslový dle receptu, ale pudingový, čistě máslový je pro nás nějak hůř stravitelný, takže volím puding, uvařím hustější, sladký přiměřeně, přimíchám do něj kousek másla a kakao nebo marmeládu. Jelikož jsem cup caky přenášela do práce a na španělštinu, musela jsem co nejlépe vyřešit zdobení a jeho přenesení, jednoduše jsem dala krém do igelitového sáčku a před zdobením jsem mu ustřihla růžek. Nakonec to posloužilo stejně, jako kdybych použila koncovku s kulatým otvorem.


Home