Butter chicken - indické máslové kuře



Mám ráda indická jídla, i když jsem si docela dlouho zvykala na chuť římského kmínu nebo koriandru. Naštěstí jsem si na to zvykla tak nějak nenásilně, nemusela jsem překonávat velký odpor, jen to pro mě byla nezvyklá chuť a tu teď moc ráda vyhledávám. Vařila jsem podle receptu na webu www.coolinarka.cz , byl jasný a jednoduchý, dodržela jsem všechno, jen jednu věc ne a ta zrovna moc nevadila, možná jen ve vzhledu. Použila jsem místo bílé cibule červenou a to proto, že jsem ji už nutně potřebovala zpracovat a také proto, že vím, že se často v indických jídlech používá a tak jsem si říkala, že nebude vadit. Nevadila a jídlo bylo výborné.

Suroviny:
500 g kuřecího masa, 1 bílá cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 400 g jemně sekaných rajčat v konzervě, 1 lžička římského kmínu (já dávám jemně mletý), 2 lžičky kurkumy, 1 lžička koření Garam masala, 1 lžička mletého kardamomu, špetka kajenského pepře (pokud nemáte, stačí klasický), špetka skořice, 5 lžic másla, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvý koriandr.

Postup:
Nakrájené kuřecí maso osolte, opepřete a okořeňte lžičkou kurkumy a kajenským pepřem (dle vaší chuti). Maso nechte asi 15 minut odležet. Potom kousky masa na lžíci másla zprudka ze všech stran orestujte, maso vyndejte z pánve a dejte do jiné misky. Do stejné pánve dejte 2 lžíce másla a na něm orestujte nasekaný česnek, cibuli a čerstvý zázvor. Po chvilce přidejte koření římský kmín, garam masalu, kardamom, skořici, kajenský pepř a druhou lžičku kurkumy, krátce orestujte, ale pozor, aby se koření nezačalo připalovat. Do pánve přilijte jemně sekaná rajčata a společně vše povařte. Nakonec přilijte asi 150 ml šlehačky a orestované maso a vše vařte dalších 15 minut. Pak vypněte sporák a do horkého jídla zamíchejte další dvě lžíce másla. Jídlo se tím zjemní a trochu zahustí. Butter chicken podávejte s bílou rýží posypané čerstvým koriandrem.